تاریخ انتشار : دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۳
کد خبر : 19283

شاه اثرهای ادبیات نمایشی باید به زبان ترکی اجرا شود

شاه اثرهای ادبیات نمایشی باید به زبان ترکی اجرا شود
کارگردان نمایش «دوْغوم گۆنو قوْناقلیغی» گفت: شاه اثرهای ادبیات نمایشی باید به زبان ترکی اجرا شود.

به گزارش پایگاه خبری تابان خبر، علی پوریان در گفت و گو با خبرنگار تابان با بیان اینکه نمایش «دوْغوم گۆنو قوْناقلیغی» دومین تاتری است که به زبان ترکی کارگردانی کرده ام، می گوید: تاکنون حدود ۲۰ نمایشنامه به زبان ترکی نوشته ام که از رادیو تهیه و پخش شده است، اما در عرصه نمایش صحنه ای این دومین تاتری است که کارگردانی کرده ام.

او ادامه می دهد: نمایش «آنتیگون» نخستین نمایش نامه ای بود که به زبان ترکی به کارگردانی من در تبریز به روی صحنه رفت که با استقبال پر شور مردم همراه بود.

این کارگردان تاتر تبریزی با اشاره به نمایش «دوْغوم گۆنو قوْناقلیغی» عنوان می کند: این نمایشنامه توسط آیدین سردارنیا ترجمه شده و توسط بازیگران نام آشنای تبریز در روی صحنه تاتر تبریز است.

پوریان خاطرنشان می کند: کارگردانی نمایشنامه به زبان ترکی تجربه ای ناب است، چرا که تعامل با بازیگران به زبان بومی آسان تر و لذت بخش تر است. او بیان می کند: به نظرم حتی برای بازیگرها هم اجرای نمایش به زبان مادری لذتی دیگر دارد، چرا که لازم نیست در ذهنش جمله فارسی را به زبان خودش ترجمه کند و آن حس را پیدا کرده و به زبان فارسی اجرا کند، چون واژه ها برای ما آشنا هستند و در زندگی روزمره از آنها استفاده می کنیم، به همین امر این فاصله احساس نمی شود و بدون واسطه دیالوگ ها از دل و فکر کاراکترها می آید و از طرفی دیگر مخاطبان ترک زبان هم می توانند راحتتر ارتباط برقرار کنند.

این کارگردان تبریزی می گوید: به هر حال کارگردانی نمایشنامه ترکی «دوغوم گونو قوناقلیغی» به شخصه برای خود من تجربه ای شیرین و خوبی است، امیدوارم در آینده بتوانم از نمایشنامه های مهم دنیا به زبان ترکی اجرا بکنم.

پوریان با اشاره به زمان اجرای «دوْغوم گۆنو قوْناقلیغی» می‌گوید: این نمایش هر شب ساعت ۱۹:۳۰ در سالن اصلی تاتر شهر تبریز به روی صحنه می رود و برای مخاطبانی که علاقه مند به شاه اثرهای ادبیات نمایشی هستند توصیه می کنم که حتما این نمایش را ببینند، چرا که هارولد پینتر نویسنده این نمایشنامه یکی از درام نویسان بزرگ دنیا محسوب می شود.

او اظهار می کند: به نظر من برای مخاطبانی که تاترهای ترکی را دنبال می کنند تماشای این اجرا می تواند تجربه ای متفاوت باشد، چرا که وقتی اسم نمایش ترکی می آید معمولا داستان های فولکلور و یا زندگی مشاهیری که به آذربایجان و تبریز عاید هستند، به ذهن می آید، البته که در این زمینه اجراهای قدرتمند و خوبی از طرف همکاران من نوشته و کار شده است، اما در کنار این اثرها به نظرم نمایشنامه های خارجی و مهمی که در سطح دنیا مطرح هستند و در کشورهای مختلف اجرا می شوند، باید به زبان مادری ما نیز اجرا شود.
کارگردان تاتر تبریزی عنوان می کند: امروزه اجرای نمایش به زبان ترکی با استقبال مردم مواجه می شود و این امر برای خانواده تاتری ها لذت بخش است و مسئولیت ما را سنگین می کند که تا حد توانمان برای مخاطبان عزیز اثرهای قوی ارایه کنیم.

پوریان مخاطبان را اصلی ترین رکن تاتر می داند و می افزاید: باید حرمت تماشاگر را حفظ کرد و به افکار، احساسات و زمانی که صرف تماشای نمایش می کنند، احترام قائل شد و اثرهای با ارزشی ارایه کرد. او به عوامل نمایش «دوْغوم گۆنو قوْناقلیغی» اشاره می کند و می گوید: این نمایش به نویسندگی هارولد پینتر، به کارگردانی علی پوریان و با ترجمه آیدین سرداری‌نیا (ترجمه از انگلیسی به ترکی) است.
این کارگردان تبریزی به بازیگران (به ترتیب ورود به صحنه) «دوْغوم گۆنو قوْناقلیغی» اشاره می کند و می گوید: رضا گل‌آور، صدیقه دریانی، مهرداد نیکجو، نازلی سلیمیان، علی پوریان، رامین بوستانی بازیگران این نمایش هستند.
پوریان با اشاره به دیگر عوامل این نمایش ادامه می دهد: دستیار کارگردان: سعید نوروز بخت، طراح صحنه: علی پوریان، طراح لباس: ژیلا آل‌رشاد، منشی صحنه: پریا جعفری، مدیران صحنه: یاشار دبیری، حامد نعمتی، دستیاران صحنه: ریحانه خدیر، مریم دیده‌بانی، ساخت دکور: علی سلیمانی، دستیار دکور: یاشار دبیری، حامد نعمتی، نور: علی صفایی‌ فر، دستیار نور: علی منافی، طراح گرافیک و تبلیغات: سیما ابراهیمی، موشن‌گرافی: لوگو جلال پیرمرزآباد، عکاس و ساخت تیزر: الیاس ضرابی روابط عمومی: مهرداد خردمند، اسپانسر مرکز آموزش‌های بین‌المللی گلدیس زمان از دیگر عوامل این نمایش هستند.

گفتگو از زهرا ناصران

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

هجده − 15 =