متأسفانه هرساله تعداد زیادی از خانوادهها در سراسر کشور به دلیل عدم آگاهی و یا بیاحتیاطی در استفاده از وسایل گرمایشی، دچار حوادث ناگوار میشوند.
وقتی خواب، آخرین وداع میشود
یکی از حوادث ناگوار امسال، در شهر تبریز رخ داد. خانوادهای که برای گرمایش منزل خود از بخاری گازی استفاده میکردند، دچار گازگرفتگی شدند. مادر خانواده که نیمهشب احساس سنگینی سر و حالت تهوع داشت، متوجه بیحرکتی همسر و دختر کوچکش شد. ابتدا تصور کرد که بهدلیل خستگی خوابشان سنگین شده، اما زمانی که دید هیچ واکنشی نشان نمیدهند، وحشتزده با اورژانس تماس گرفت، اما زمانی که نیروهای امدادی به محل رسیدند، دیگر دیر شده بود.
دختر کوچک خانواده جان خود را از دست داده بود و پدر خانواده در وضعیت وخیمی قرار داشت. خوشبختانه او با اقدامات درمانی بهموقع نجات یافت.
این حادثه، تنها یکی از دهها مورد گازگرفتگی در آذربایجان شرقی بود که در فصل سرما رخ میدهد.
هشدار اورژانس به شهروندان
سخنگوی اورژانس آذربایجان شرقی در گفت و گویی نسبت به خطرات مسمومیت با گاز مونوکسید کربن هشدار داد.
وحید شادینیا با اشاره به اینکه این گاز بیرنگ و بیبو در اثر احتراق ناقص سوختهای فسیلی تولید میشود، اظهار کرد: استنشاق مونوکسید کربن موجب جایگزینی اکسیژن در خون شده و اکسیژنرسانی به اندامهای حیاتی بدن را مختل میکند.
علائم مسمومیت با مونوکسید کربن
وی ادامه داد: سردرد، سرگیجه، تهوع، سستی اندامها و علائمی مشابه سرماخوردگی، از نشانههای اولیه مسمومیت با مونوکسید کربن هستند. اگر در چنین شرایطی اقدامی انجام نشود، فرد دچار کاهش هوشیاری شده و در نهایت ممکن است جان خود را از دست بدهد.
شادینیا اضافه کرد: بسیاری از افراد به دلیل تشابه این علائم با بیماریهای دیگر، متوجه خطر نمیشوند و زمانی که متوجه میشوند، ممکن است بسیار دیر شده باشد.
وی تأکید کرد: در صورت مشاهده علائم مشکوک، افراد باید فوراً محل را ترک کرده، در و پنجرهها را باز کنند و با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند.
آمار نگرانکننده مسمومیت با مونوکسید کربن
طبق اعلام سخنگوی اورژانس آذربایجان شرقی تنها از ابتدای مهرماه تاکنون، ۱۵ نفر در این استان بر اثر گازگرفتگی جان خود را از دست دادهاند.
وی همچنین گفت: در همین مدت ۳۲۷ نفر دچار مسمومیت شدهاند که ۳۰۸ نفر از آنها با اقدام بهموقع امدادگران نجات یافته و به بیمارستان منتقل شدهاند و چهار نفر نیز در محل بهصورت سرپایی درمان شدند.
وی ادامه داد: این مشکل تنها محدود به استان ما نیست و در سطح کشور نیز آمار نگرانکنندهای به جا گذاشته است.
شادینیا اضافه کرد: بر اساس آمار سازمان پزشکی قانونی کشور، سالانه صدها نفر در اثر مسمومیت با مونوکسید کربن جان خود را از دست میدهند. عمده این حوادث مرگبار در ماههای سرد سال و در خانههایی که از وسایل گرمایشی غیرایمن استفاده میکنند، رخ میدهد.
بررسی وسایل گرمایشی را جدی بگیرید
وی گفت: بررسی منظم وسایل گرمایشی، اطمینان از خروج مناسب دود و تهویه کافی در منزل، از مهمترین راههای پیشگیری از این حادثه مرگبار است.
سخنگوی اورژانس استان یکی از مهمترین اقدامات برای جلوگیری از گازگرفتگی را استفاده از سنسورهای هشداردهنده مونوکسید کربن در خانهها و اماکن بسته عنوان کرد و افزود: این دستگاهها میتوانند به موقع حضور گاز را تشخیص داده و از بروز فاجعه جلوگیری کنند.
آگاهی، کلید پیشگیری
وی اضافه کرد: متأسفانه هر سال شاهد اخباری از مرگ افراد بر اثر گازگرفتگی هستیم که این نشاندهنده ضرورت آگاهیبخشی عمومی در این زمینه است. لازم است که آموزشهای عمومی در مورد نحوه تشخیص نشانههای اولیه مسمومیت و نحوه مقابله با آن در رسانهها و مدارس بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
شادینیا در پایان تصریح کرد: ایمنی و آگاهی، دو عامل اساسی در پیشگیری از حوادث تلخ هستند که باید در زندگی روزمره مورد توجه قرار گیرند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0